ijsselbiënnale

Van 18 juni t/m 19 september exposeer ik met een installatie van zeven grote drijvende fotopanelen in de vijver van een glooiende natuurtuin vol wilde bloemen en grassen. Voor deze installatie heb ik een serie close-ups van stenen uit de IJssel gemaakt. En opnames van voorwerpen en materialen die niet in de IJssel thuishoren. De expositie is te zien aan de Kletterstraat 16 te Olst. Dit is langs de hoofdroute van de IJsselbiënnale, op een steenworp afstand van landgoed De Haere bij Olst.  

Met deze installatie wil ik aandacht vragen voor de schoonheid van de IJssel. En stimuleren dat afval in een vuilnisbak terechtkomt.

Zwerfstenen gevonden bij of in de IJssel
De gefotografeerde zwerfstenen zijn miljoenen jaren oud. Ze zijn naar Nederland gekomen met onder andere de rivieren uit de zuidelijke en oostelijke landen of tijdens de Saale-ijstijd met de gletsjers uit Scandinavië.
De stenen hebben door de tijd, een hele mooie uitstraling gekregen. Vaak is er van alles in te ontdekken, kan een gezicht zijn of een mooie lijnvorming en wat je er maar in wilt zien.
De zwerfstenen afgebeeld op de panelen zijn gevonden in of bij de oever van de IJssel.

 

Zwerfafval gevonden bij of in de IJssel
Zwerfafval is slecht voor natuur, dier en mens. Het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op.  Of ze raken er in verstrikt, zoals vissen en vogels.
Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam waardoor het ook in de voedselketen terecht kan komen.
Zwerfafval in de IJssel zorgt ook voor verergering van de 'plasticsoep' in zee.
Het gefotografeerde zwerfafval is helaas bij of in de IJssel gevonden.